Ledarskap

“Vildmarksskolas mål är att främja barns utveckling till att bli trygga individer, trygga i grupp och trygga i naturen.”

Med tydligt ledarskap skapar Vildmarksskolas ledare trygghet för barnen och deltagare. Ute på havet, på klippor eller i skogen. När barn, och vuxna, är trygga aktiveras hjärnans system för utforskning. Vi testar på ny sakar, utforskar och undersöker. Det är det magiska inträffar. Barn som tidigare varit försiktiga blir äventyrare och barnet som tidigare varit rädd för vatten simmar där det är djupt.
Vildmarksskolas ledare arbetar efter följande principer:

• Skydd mot fara - säker guidning i naturen och emotionellt stöd vid behov.

• Språngbräda för att individens egna nyfikenhet och utforskande.

• En säker hamn som barn alltid kunna återvända till för att fylla på med trygghet, fysisk och emotionellt.

• Ledarskap anpassade för säker vistelse och lekfullhet i naturen.

Varje aktivitet med Vildmarksskola har en ansvarig ledare, ibland även en ungdomsledare.

För att bli ungdomsledare krävs det att du själv deltagit minst ett av Vildmarksskolas läger.
Ungdomsledare stödjer vuxenledaren och hjälper till.

Ungdomsledare, ersättningstrappa.

För varje läger som en ungdomsledare är med på får ungdomsledaren en gåva. Gåvorna är av god kvalité och ska, förutom att vara användbara på Vildmarksskola, uppmuntra ungdomsledare att själva ge sig ut i vildmarken.

Läger 1 - Handyxa från Gränsfors.
Läger 2 - Förstahjälpen-kit.
Läger 3 - Life Straw (vattenreningsflaska).
Läger 4 - Hängmatta för äventyr och expedition (Hennessy Hammock Expedition Classic).