På Gårdsfjärden

På Gårdsfjärden

När du pratar med en grupp se till att de har solen i ryggen så att de enkelt kan se dig och inte distraheras av solen.

När du pratar med en grupp se till att de har solen i ryggen så att de enkelt kan se dig och inte distraheras av solen.

Efter Dragets kanal mot Sågviken

Efter Dragets kanal mot Sågviken

Gemensamt ordnar vi maten

Gemensamt ordnar vi maten

Vandring på Järflotta

Vandring på Järflotta

Paddling mot Sågviken

Paddling mot Sågviken

Vikstensturen

Målet med Vikstensturen är att undersöka och testa ett äventyr som går att upprepa för olika grupper på olika platser. Målgruppen är barn och ungdomar med blandade bakgrunder.
Platsen valdes utifrån dess sköna natur och relativt enkla logistik.

Dag 1, Örudden, Järflotta.

Kulingvindar och vågor satte stop för Viksten som första tältplats. Säkerheten går alltid först och med det blev Örudden Vikstensturens första tältläger. Vi hämtade upp barnen på Torö och hade en snabb pratstund innan vi gav oss av med båt. Efter två langen-går, land till båt och båt till land, lite bärande var det dags för en ordentlig genomgång. Vad var målet med turen, vilka regler gäller, vart reser vi tältet och vart går vi på toaletten. Efter att alla gemensamma uppgifter var klara, SUPen pumpades, tältet kom på plats, liggunderlag och sovsäckar rullades ut inför natten.
Sedan fick ungdomarna utforska fritt i par. Innan middag övade vi på SUPpaddling.
Kvällsmaten hackades och skivades gemensamt och stektes på stekhäll, riktig campinglyx! Vid tio låg alla i tältet och efter en halvtimma var det tyst.

Dag 2
Strömskär och Dragets kanal.

Efter det obligatoriska letandet efter strumpor (de återfanns i, under och utanför tältet) var sex sömdruckna ungdomar redo för frukost. Gröt och smörgåsar. När alla ätet pratade jag och Oskar med ungdomarna om vad som skulle hända här nästa. Båttur till Strömskär för att hjälpa Skärgårdsstiftelsen med att plocka skräp. På vägen dit hittade vi en söderprick som slitet sig i vågorna dagen innan, tur att bytte tältplnats! På Strömskär delade vi upp oss i två grupper, den första följde kusten vänster den andra höger. Utrustade med plastpåsar satte vi av. På Strömskärs södra sida möttes vi en liten bukt med stora stenar. I alla skrevor fanns frigolit av olika storlek. plastpåsarna vi hade med oss fylldes och vi fick skicka två löpare till båten för att hämta alla sopsäckar de kunde hitta. På 30 min hade vi fyllt även dessa och det fanns mycket kvar. En tråkig syn.

I båten på väg till baka blev de flesta av oss blöta i dyningarna. En av ungdomarna som inte sovit så bra började bli kall. När vi kom tillbaka till Järflotta satte vi snabbt igång att grilla korv. Under hela Vikstensturen hade vi tur med vädret, det var bra väder första dagen, lagom vågor för att göra båtfärden till Strömskär spännande och nu lite sol för att värma oss.

Efter lunch var det dags för paddling. Det blåste fortfarande friskt sydligt och paddlingen var enkel. Oskar var med på SUPen och jag följde efter i följebåt.
Det viktigaste med alla turer och expeditioner är alltid säkerhet. Säkerhet är en grundförutsättning för att att vi ska kunna känna oss trygga, och känner vi trygghet kan vi läka och växa som människor. I den här stunden, om något hade hänt, hade jag varit framme med följebåten på tio sekunder. Hade jag för någon anledning inte kunnat det så är Oskar på SUPen med barnen hela tiden, och hade inte han kunnat hjälpa så hade barn flytväst och varandra. Genom att öva och alltid planer med ödmjukhet och flexibilitet i åtanke är det mycket osannolikt att någon allvarlig olycka händer. Saker kommer alltid hända det är något som vi inte kan eller bör planer bort. Det är trots allt människor det handlar om! Men, är vi förberedda på att det ska hända något stannar det där och utvecklas inte till en olycka.

Paddlingen gick som sagt snabbt och gruppen var snart framme vid Dragets kanal. Vädret skiftade från vind till regn och den sista delen av paddling var blöt och kall. Turens andra tältplats blev sågviken, en vacker och väldigt enkel tältplats. Stora platta ytor med gräs, sand och barr. Den här gången gick det betydligt snabbar att resa tältet. Som vanligt när jag är ute med grupper imponeras jag över hur snabbt det går för grupper och individer att utvecklas. Oskar och jag hade märkt det under dagen, saker skedde snabbare och med mindre friktion, gruppen utvecklades.

Efter det att alla gemensamma uppgifter var klara fanns det åter tid för egna utflykter. Jag tycker det är en härlig stund, när allt är färdigt och förberett och det finns tid för lek och utforskning. Några täljde spjut och hade kasttävling i vanlig ungdomsmanér medans andra pratade och gick runt på i vattnet med uppkavlade byxor.

Några hade längtat efter att försöka göra upp eld med tändstål. Och efter en längre tids omsorgsfullt insamlande av kvistar och mycket arbete med stålet började det ryka.
När det brann hade vi samling runt brasan. Vad har vi gjort idag? Hur var det? Vilken väg ska vi välja imorgon? Ytter eller inre vägen? Hur ser vädret ut? Var ska vi fika? Vem ska vara ledare? Att vara ute på tur innebär ständigt små beslut.

Ungdomarna blev snart hungriga och det löstes med hamburgare. Efter middagsmålet tog vi en tur på Järflotta och tittade på kanonen och alla gamla skyttevärn. Vädret var vackert och det var skönt att ströva runt. Det blev kallt på kvällen och vi behövde inte uppmana någon att gå och lägga sig. Efter en natt i tält och en dag med paddling, vandring, aktiviteter, bärande fungerar sömnen utmärkt som drivkraft för att gå till sängs i tid.

Dag 3
Sista lägret och paddling på Gårdsfjärden

Alla sov fenomenalt andra natten och stämningen var mycket god vid frukost. När jag är ute och tältar brukar jag oftast sova mindre bra första natten. Lite ovant, kanske lite för varmt eller kallt, någon ojämnhet under liggunderlaget. Andra natten däremot är tvärtom, lite sömnskuld från natten innan garanterar en djupare sömn. Det var exakt det som hände även den här dagen. En ungdom som sovit dåligt och kämpat med hemlängtan dagen innan vaknade utvilad med glada ögon.
Även fast vi hade gott om tid och vare sig jag eller Oskar jagade på ungdomarna packades allting undan betydligt snabbare än dagen innan. Återigen igen ett tecken på en grupp ungdomar som lärt sig samarbeta, kryddat med lite kraft från tanken av att vara på vägen hem.

Paddlingen från Örudden till Sågviken dagen innan gick fint och sista sträckan till Nynäshamn ville gruppen paddla, själva, utan vuxenledare med på SUPen. Gruppen med ungdomar från Äventyrsakademin har som mål att om ett år paddla en flotte som de själva byggt av PET-flaskor. Nu var det dags för en skarp övning inför. Gruppen kom överens om att byta ledare vid tre tillfällen. I början var vinden rakt emot och gjorde paddlingen tung. Men så hjälpte vädret till även denna gång, när gruppen passerat mellan Ekholmen och Gummerholmen mojnade vinden och solen kom fram. Det blev snabbt varmt enkelt igen. På vackra Knappelskär blev det paus och fika, alla fick hugga i och hjälpa till att lyfta SUPen över stranden, ned på andra sidan.

Fördelarna med att låta gruppen förflytta sig med SUP är många. Det är trångt ombord och respekt är en förutsättning för att det ska fungera. Det är enkelt att komma åt varandra med paddeln och konstant kommunikation är nödvändigt; varje gång vi stannar, för fika eller toalettbesök. behöver alla hjälpas åt. Lyfter inte alla SUPen då kommer den inte upp. Alla blir delaktiga och ansvariga för att det ska fungera. Den friktionen som lätt uppstår i en grupp när inte alla “drar åt samma håll” är ännu en av fördelarna. De barn eller ungdomar som blivit mer serverade tidigare i livet får i gruppen lära sig vikten, och den initiala frustrationen och den senare glädjen, av att få vara del i och gemensamt föra gruppen framåt.

Efter rasten var det endast kvar en kortare sträcka där vi skulle möta upp föräldrarna. I rasslande takt lyftes SUPen upp, tömdes på luft och rullades ihop. Följebåten tömdes på väskor, liggunderlag och udda strumpor. En av ungdomarna som hade brottats med hemlängtan kvällen innan kommer fram och frågar om vi inte kan paddla mer.